Charakterystyka gęsi rasy słowackiej (Sł)

GĘSI SŁOWACKIE (Sł)

Fot. J. Krawczyk

  • Selekcjonowane w Polsce od połowy lat 70-tych ubiegłego wieku, zakupiono w liczbie 140 gęsiorów i 220 gęsi w fermie zarodowej Mały Klincz w 1981 r. Włączono je do zasobów genetycznych populacji gęsi w 1982 r.
  • Utrzymywane są w Instytucie Zootechniki PIB w Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach.
  • Wielkość populacji ok. 300 szt. w tym: 240 samic i 60 samców.
  • Upierzenie białe, dziób i nogi barwy pomarańczowo-czerwonej.
  • Średnia masa ciała 12-tyg. gęsiorów wynosi 4500 - 4800 g, gęsi 3750 - 3900 g, a nieśność 40 - 50 jaj.
  • Gęsi Sł wyróżnia bardzo dobra nieśność oraz wskaźniki zapłodnienia jaj i wylęgu piskląt. Ponadto cechuje je dobre umięśnienie i drobnowłóknistość mięsa. Nadają się bardzo dobrze do krzyżowania towarowego.