Charakterystyka gęsi rasy zatorskiej (ZD-1)

GĘSI ZATORSKIE (ZD-1)

Fot. K. Andres

  • Wytworzono z odmian gęsi krajowych: podkarpackich, garbonosych, suwalskich i pomorskich. Prace te rozpoczęto w IZ w 1956 r. pod kierunkiem prof. Heleny Bączkowskiej. W 1967 stado przeniesiono do ZD AR w Krakowie.
  • Utrzymywane są na fermie w Rząsce, należącej do Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
  • Wielkość populacji ok. 468 szt. w tym: 277 samic i 191 samców.
  • Upierzenie białe, łapy i dziób barwy pomarańczowo-czerwonej.
  • Średnia masa ciała 11-tyg. gęsiorów wynosi 4200 - 4700 g, gęsi 3900 - 4400 g, a nieśność 35 - 45 jaj.
  • Gęsi ZD-1 cechuje duża wartość dietetyczna mięsa, mała ilość tłuszczu w tuszce i dobra jakość pierza. Nadają się bardzo dobrze do chowu przydomowego.