Charakterystyka - Czubatka polska (CP-11, CP-22)

CZUBATKA POLSKA (CP-11, CP-22)

Ród CP-11 (Fot. K. Andres)

Ród CP-22 (Fot. K. Andres)

  • Jedna z najstarszych ras kur hodowanych w Polsce. W wyniku prac nad restytucją tej rasy w latach 2004-2016 w Centrum Badawczym i Edukacyjnym WHiBZ Uniwersytetu im. Hugona Kołłątaja w Krakowie udało się odtworzyć rasę wyodrębniając 2 rody kur: CP-11 i CP-22.
  • Rody utrzymywane są w CBiE WHiBZ URK w Rząsce k. Krakowa.
  • Wielkość populacji 140 - 160 sztuk.
  • Upierzenie – czarne (CP-11); pierś, ogon i cześć skrzydła koguta czarne a reszta ciała kremowa do pomarańczowo-czerwonej. Kura ma barwę od kremowo-brązowej do brunatno-kuropatwianej (CP-22).
  • Średnia masa ciała kogutów wynosi 2100 - 2200 g, a kur 1400 - 1450 g. Do 64 tyg. życia znoszą 140 - 150 jaj o kremowej skorupie i masie 50-55 g.
  • Ptaki są odporne i dobrze przystosowane do chowu ekstensywnego. Cechuje je atrakcyjny pokrój oraz dobra jakość jaj i mięsa.