Charakterystyka gęsi rasy lubelskiej (Lu)

GĘSI LUBELSKIE (Lu)

Fot. J. Calik

  • Zakupiono w liczbie 328 szt. we wsiach Horodyszcze, Rachanie i innych na południu Polski. Włączono je do zasobów genetycznych populacji gęsi w 1975 r.
  • Utrzymywane są w Instytucie Zootechniki PIB w Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach.
  • Wielkość populacji ok. 285 szt. w tym: 229 samic i 56 samców.
  • Upierzenie przeważnie białe (występują też osobniki łaciate), łapy i dziób barwy pomarańczowo-czerwonej.
  • Średnia masa ciała 12-tyg. gęsiorów wynosi 4100 - 4300 g, gęsi 3600 - 3800 g, a nieśność 16 - 24 jaj.
  • Gęsi Lu cechuje dobra zdrowotność i odporność na niekorzystne warunki środowiska, bardzo dobre umięśnienie i małe otłuszczenie tuszki. Nadają się one bardzo dobrze do chowu przydomowego.