Charakterystyka gęsi rasy zatorskiej (ZD-1)
GĘSI ZATORSKIE (ZD-1)
Fot. K. Andres
- Wytworzono z odmian gęsi krajowych: podkarpackich, garbonosych, suwalskich i pomorskich. Prace te rozpoczęto w IZ w 1956 r. pod kierunkiem prof. Heleny Bączkowskiej. W 1967 stado przeniesiono do ZD AR w Krakowie.
- Utrzymywane są na fermie w Rząsce, należącej do Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
- Wielkość populacji ok. 468 szt. w tym: 277 samic i 191 samców.
- Upierzenie białe, łapy i dziób barwy pomarańczowo-czerwonej.
- Średnia masa ciała 11-tyg. gęsiorów wynosi 4200 - 4700 g, gęsi 3900 - 4400 g, a nieśność 35 - 45 jaj.
- Gęsi ZD-1 cechuje duża wartość dietetyczna mięsa, mała ilość tłuszczu w tuszce i dobra jakość pierza. Nadają się bardzo dobrze do chowu przydomowego.
24829 odsłon